به بهانه قدیمی بودن بنا معماری اصیل اسلامی قم را تخریب نکنیم

ساخت وبلاگ

آخرین مطالب

امکانات وب

بیانات حضرت آیت الله علوی بروجردی دامت برکاته در چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهر سازی ایران(استان قم)

 

 

 

بسم الله الرحمن الرحیم

آیت الله علوی بروجردی پیش از ظهر امروز در چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهر سازی ایران که درتالار شهر قم برگزار شد به میراث های ماندگار و تاثیر گذار در قم اشاره کرد و گفت: اولین میراث قم، نقش قمیین و اشعریون قمی در انتشار سخنان و احادیث اهل بیت(ع) است.

معظم له افزود: مردم قم و اشعریون نقش اساسی در پیش برد فرهنگ اسلامی داشته است و این نقش در تاریخ اسلامی و اعتلای تفکر شیعی جایگاه ویژه ای دارد.

استاد درس خارج حوزه علمیه با بیان اینکه حدیث یکی از منابع مهم در اجتهاد است و علمای قم در اعتلای تفکر شیعی و اهل بیت (ع) جایگاه ویژه ای دارند، خاطرنشان کرد: کسانی که اهل حدیث هستند می دانند یکی از منابع اصلی فقه ما غیر از قرآن، حدیث است که عمده ترین منبع در استنباط احکام شرعی است. اشعریون و قمّیون در  نقل حدیث و معارف ناب اهل بیت(ع) تلاش های ویژه و ممتازی داشته اند تا جایی که بسیاری از مولفان کتب حدیثی از این بزرگواران نقل حدیث کرده اند؛ و حدیث در شیعه مرهون علمای بزرگ قم است. و از آنجایی که قمی ها نقش ممتازی در تدوین حدیث و نقل روایات داشته اند و بزرگان زیادی از محدثان شیعه از قم بوده اند، مکتب حدیث قم پیدا شد.

آیت الله علوی بروجردی نقش قم در حدیث شیعه و احیای تفکر شیعی را ممتاز ارزیابی کرد و با بیان اینکه در کشورهای دیگر اگر دانشمندان و بزرگان چند سالی در نقطه ای زندگی کرده باشند حتما آنجا را حفط می کنند. ابراز تأسف کرد: ما قبور این بزرگان را به بهانه زیباسازی و وسیع کردن خیابان تخریب کردیم که اصلا حرکتی میراثی نبود، در حالی که نباید این میراث عظیم را ضایع کرده و به نسل های گذشته خیانت کنیم.

 آیت الله علوی بروجردی افزود: میراث دوم ماندگار قم، حوزه و علمای آن است.

استاد حوزه عنوان کرد: نمی توان از نقش حوزه و علمایی همچون مرحوم آیت الله بروجردی که برای اعتلای فرهنگ و تقریب مذاهب اسلامی در جهان تلاش بسیاری کرده اند، به راحتی گذشت.

 وی ابراز داشت: در حوزه شخصیتهای بزرگی مانند حضرت آیت الله برجرودی و حضرت آیت الله حائری مؤسس حوزه و امام راحل(ره) بنیان گذار کبیر انقلاب و دیگران تربیت شده و رشد کرده اند و توانستند با سخنان و آثار خود اسلام و دین را به جهانیان معرفی کنند.

آیت الله علوی بروجردی در ادامه با اشاره به حضور مرحوم حضرت آیت الله بروجردی در قم و نقش ایشان در تقریب بین مذاهب یادآور شد: ما در قم این معنا را درک نکردیم ولی در مصر و حتی اروپا این حرکت ایشان شناخته تر است به گونه ای که هنوز از کشورهای آلمان می آیند و از حضرت آیت الله بروجردی سؤال می کنند و به عقیده من این فرصت بزرگی برای ما است که از دانشگاه های مختلف داخلی و خارجی فضای گردشگری علمی را فراهم کنیم و با فعالیت هایی جنبه های تقریبی فعالیت های حضرت آیت الله بروجردی را به مردم نشان داده و از شیعه دفاع کنیم.

یادگار مرحوم آیت الله بروجردی افزود: بارها گفته شد: باید در قم نشانه ای از تقریب بین مذاهب اسلامی مثلا مکان و خیابانی به اسم بزرگان اثر گذار در تقریب مذاهب، نام گذاری شود تا کسانی که به عنوان گردشگر وارد قم می شوند، بدانند این حوزه و علمای آن چه نقش اساسی در وحدت جامعه اسلامی و گسترش فرهنگ آل الله داشته اند؛ ولی کسی به این سخنان گوش نکرد.

استاد حوزه با بیان اینکه  قم مهد علوم دینی  و در علوم مختلف سخن  برای گفتن دارد به نمونه ای  از نقش اثرگذار علما در اعلای فرهنگ شیعی و اسلامی یعنی ساخت مسجد هامبورگ اشاره کرد و گفت: این مسجد را آیت الله بروجردی 60 سال گذشته بنا کرده اند و اولین مسجد شیعی در اروپا است، با بیش از هفت هزار متر مربع در بهتری جای هامبورگ که تا الان هیچ بنای شیعه تا الان نظیر آن ساخته نشده است و در نزدیکی آن هیچ کلیسا و کنیسه ای وجود ندارد. اینها میراث قم به شمارمی رود و این میراث به دلیل حوزه و برکت شخصیتهای بزرگ آن است.

معظم له افزود: مرحوم آیت الله بروجردی 17سال در قم بوده اند و آثار زیادی از خود در مسائل سیاسی و فرهنگی به جای گذاشته اند، لذا میراث فرهنگی دوران متأخر قم، یعنی حوزه و تأثیری که قم در سیاست کشور در آن دوران دارد هست، حال آیا ما موزه ای و محلی که این میراث را ثبت کرده باشد و آثار این بزرگان جمع آوری شده باشد. برای منعکس کردن داریم؟ و می توانیم با ترویج آن جاذبه زیادی ایجاد کرد.

آیت الله علوی بروجردی ابراز داشت: میراث معماری قم نیز بسیار قوی است و خاطرنشان کرد: یک نمونه معماری اصیل اسلامی در قم گنبد حرم مطهر حضرت معصومه(س) است که دارای معماری بسیار بی نظیر می باشد و یکی از زیبا ترین طرح های معماری گنبدهای بقاع متبرکه به شمار می رود و تناسب و ترکیبی که دارد در هیچ کجای دنیا نیست و فقط یک نمونه آن کلیسای جامع فلورانس است که معماری آن شبیه همین گنبد است ولی جالب است که با فاصله کمی با گنبد حرم مطهر ساخته شده است و همین کلیسای جامع بسیار مورد اهمیت قرار گرفته تا جایی عربستان در بازسازی مسجد الحرام و مسجد النبی از همین کلیسا کپی برداری کرده است.

وی افزود: شما ببینید دور این کلیسا ساختمان بلندی که آن گنبد را بپوشاند وجود ندارد و محله های قدیمی اطراف آن حفظ شده است، ولی ما به راحتی بافت های تاریخی را به بهانه زیباسازی تخریب می کنیم و در اطراف همین حرم مطهر، بلند مرتبه سازی می کنیم که اصلا کار درستی نیست.

آیا توانسته ایم این میراث عظیم را به دنیا معرفی کنیم، این درحالی است که غرب و اروپا توانسته اند گام های موثری در میراث گذشتگان خود بردارند.

آیت الله علوی بروجردی با بیان اینکه قم دارای میراث خوبی برای جذب گردشگران دارد افزود: نباید به بهانه قدیمی بودن بناها، معماری های قدیمی که در ترویج فرهنگ اسلامی نقش مهمی دارد، تخریب شود. یکی از این بناهای بسیار زیبا که دارای معماری عجیب و فوق العاده ای هم هست تیمچه بازار می باشد که متاسفانه خیلی از مردم هم از آن اطلاع ندارند، باید این آثار مهم را حفظ و احیای کرد. این بناها شاهکار قم هستند.

 وی بابیان اینکه باید بودجه معماری قم مانند اصفهان باشد، افزود: باید کاری کرد تا همه از معماری اسلامی اصیل قم با خبر شوند تا به بهانه مختلف و ساختن ساختمان جدید اقدام به تخریب میراث ماندگار قم نکنیم.

آیت الله علوی بروجردی با بیان اینکه تا مسئولین کشور ازمیراث فرهنگی و معماری اسلامی اطلاعات دقیق و شناخت نداشته باشند برای حفظ و حراست از معماری قدیمی و اسلامی تلاش نمی کنندخواستار توجه ویژه در حفظ میراث ماندگار اسلامی شد.

آیت الله علوی بروجردی در پایان تصریح کرد: اگر می خواهیم میراث فرهنگی قم بیشتر به جهانیان نشان داده شود؛ ابتدا باید نقش قمی ها در احیای فرهنگ شیعه نشان داده شود و دوم میراث حوزه قم که بزرگترین حوزه در جهان است مورد اهمیت قرار بگیرد و سوم میراث فرهنگی است که در قم باید بیشتر از شهرهای دیگر مورد توجه قرار بگیرد و بدانیم زیبایی شهری به بازکردن کوچه ها و عقب نشینی نیست، چراکه برخی از این دیوارهای گلی ارزش معماری دارد و خوب است که مردم بیایند و معماری اسلامی را ببینید.

هیئت عزاداران حضرت زهرا سلام الله علیها...
ما را در سایت هیئت عزاداران حضرت زهرا سلام الله علیها دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : byazahrajana بازدید : 219 تاريخ : جمعه 15 بهمن 1395 ساعت: 4:13